IQ Glass are the leading architectural glass technology and minimal framed glazing company in the UK. Utilising years of experience with glass, IQ Glass are able to mix minimal aesthetics with innovative glass technology for a beautiful yet function glass structure. We strive to understand and fulfill the highest customer's quality expectations, of performance, durability and design.

Enquiries

Back To Projects

The Rusty House

,

Contemporary New Build Uses Frameless Structural Glazing

Project Info

The Rusty House

Contemporary New Build Uses Frameless Structural Glazing

A contemporary new build house was constructed on an old quarry site with frameless structural glazing taking advantage of it’s a riverside location in Lewes, situated on the banks of the River Ouse, in the South Downs National Park.

The story of this house design and structural glass installation was detailed in series 16 of the popular Channel 4 show, Grand Designs. 

The contemporary five bedroom house features two full glass elevations of floor-to-ceiling sliding glass doors to either end of the ground floor. Their minimal 21mm framing then merges with the structural glazing floor lining the lower floor living area. This glass wall design creates the illusion that the upper floor is floating, constructed with simple yet effective materials; concrete, glazing and corten steel allowing the contemporary new build to sit elegantly within its surroundings.

A key focal point to this daring new build is the frameless structural glazing and minimally framed sliding doors wrapping around the property giving views of the river in both directions. Not many plots of land have the ability to use such large elevations of glass without being overlooked, taking advantage of this was a crucial design element to the new build enabling the outside to be brought in.

The slim frame sliding glass doors were used on both sides of the new build providing access to the external patios. Additionally, the structural glass walls were installed to take advantage of the views and allowing the natural light to flood the open plan living spaces. You can read the story of this difficult structural glass site installation here.

A pivoting door was also used within the small study area on the ground floor providing the room with natural light and access to the outdoor garden space in a slim framed aluminium pivoting element.