Enquiries

Menu

This Grade II Listed building in rural Winchester underwent a complete renovation, including the addition of a glazed extension, in order to optimise the available space.

The home sits in a row of terraced houses, annexed to an 18th-century manor house. From the road, the terraced home appears deceptively modest, only gauging the capacity once inside.

Prior to the renovation, the property consisted of three main parts: the main house, a two-storey building in the garden and a conservatory. The homeowners wanted to replace the outdated conservatory with a contemporary and useable design, without altering the appearance of the home from the street view.

Modern kitchen renovation with frameless rooflights
listed home extension with flat frameless roof glazingcontemporary steel glass extension on a Winchester home

The brief was to replace the conservatory with an open plan kitchen/living area and ultimately connect the three primary elements of the home.

The extension ensured the family were able to implement an open plan kitchen and dining style and with the addition of Mondrian external double doors, the kitchen became bright and airy. Luxury glazing systems were installed to the rear and internally, creating a modern interior design that contrasts the traiditonal exterior design. 

The door configuration included sidelights on either side of the door panels, creating a minimally framed glass facade for a contemporary finish. The glazing in and around the doors was solar control glass, optimising energy efficiency for modern living.

By creating a glass facade to the extension with minimally framed glass, the space appears bigger as well as brighter.

modern steel glazing in a home renovation and extensionslim steel patio doors in a listed home renovation and extension

In a complete overhaul of the interior layout, the dining room moved to accommodate the open plan kitchen layout. This meant the space was in an area with no external windows. IQ designed and installed a solution to this in the form of rooflights, flooding the area with uninterrupted paths of natural light by using a frameless structure.

It was particularly important for the family to feel connected to the outdoor environment, hence the interior doors were all either sliding or pocket doors. The use of sliding and pocket doors meant when the doors were open, the paths of light, provided by the rooflights, could flow through the home.

 

To speak to us about combining old and new elements in a listed building project, call us on 01494722880

modern extension on a listed home with slim framed steel glazing