Enquiries

IQ installed a bespoke glazing package to this contemporary farmhouse, located in the scenic Dartmoor countryside.  

The renovation was divided into two extended sections to either side of the core Victorian-style building. A two-storey west-side wing now houses a new kitchen and dining room, while a contemporary bespoke living room was constructed using a glass box extension to the eastern side of the home. In between the two, a timber clad porch forges an elegant connection between the new and original sections of the farmhouse. 

Sliding glass doors and structural glass on glass box extension
Sliding glass corner opening glass doors to modern living roomAluminium bifolding doors to rustic farmhouse kitchen

On the eastern side of the home, the glass box extension uses a combination of structural glass, triple sliding glass doors and a large glass pivot door to create an impressive double-height glazed façade wrapping around two sides of the room.  

To the front, an elegant pivot-opening door is framed by two large structural glass units to the side and above the door, while minimal sliding glass doors run perpendicular along the length of the east-facing elevation.  

These multiple sets of doors allow for seamless indoor-outdoor living during the warmer months, while taking advantage of the stunning panoramic countryside views and allowing natural light to flood the living room space throughout the year. 

Above the sliding doors sits more shaped structural glass that wraps around the two sides of the extension, using a silicone-jointed glass-to-glass corner connection for a seamless transition across the two planes.  

Aluminium sliding glass doors to modern living roomSliding glass doors

The structural glass was carefully engineered to follow the shape of the downward slope of a unique timber-clad roof. This contemporary design features a curved wall-to-roof timber structure that wraps over the rear of the glass box, giving a nod to the warm, earthy colours of the surrounding landscape.   

On the opposite side of the building, the more angular western extension features a four-leaf set of aluminium Sieger bifold doors, powder coated to match the clean pale aesthetic of the aluminium casement windows used throughout the rest of the house. 

The narrow sightlines of the bifold doors maximise the flow of light entering the stone-clad dining space, while allowing for easy ventilation and access to the surrounding external living space.  

Farmhouse with structural glass box extension and aluminium bifold doors