Enquiries

Menu

A south facing extension has been built to convert a derelict Grade II listed barn into a sustainable, contemporary and comfortable home that invites natural light into the living spaces with glass extension to barn

Glovers Barn was a derelict 15th Century Grade II listed barn on the ‘Historic Buildings at Risk’ register in need of a complete barn renovation to transform it from a dark, constrained dwelling to an open, inviting and functional abode.

Stamos Yeoh Architects thoughtfully designed a rear south west glass extension to barn with 20mm minimal sightline slim framed sliding glass doors to maximise the natural light ingress into the home. The flush thresholds enable easy access between the kitchen and external living spaces connecting to the mature gardens.

The barn extension replaced the former 67m2 wrap-around lean-to and outshot structure, extending out a further 1915mm towards the garden. The new configuration with a flat roof structure and glass façade all along the rear brings in the views and natural light allowing for a home working and family environment which was key to this brief.

Large aluminium framed windows were installed throughout the ground floor so that all the views could be enjoyed, and like other energy efficient facets included within the project, the increased ingress of natural light reduces the need for electric lighting during the day.

A striking recessed structural roof glazing unit was installed exposing the barn rafters and allowing more light to flood into the space.

The high performance aluminium framed windows installed within Glovers Barn increases energy efficiency with its thermally broken for insulation, and reduces solar gain with the added specialist metal oxide coating which reduces temperature transfer across the framing.

The completed sustainable barn extension provides an unimposing addition to what was once feared as being at risk of ruin.

Muted tones of aluminium framed structural windows and doors set against the Monochromatic theme of the new kitchen and living space creates a sympathetic nod to its ancient past.

Special attention to detail such as the global alignment of our 3m slim framed sliding glass door with the joists of the supporting structural beams added to a cohesive design.
Exposing the lattice steel diagrid roof playfully complements the barn’s character marrying the old traditional features with the new.

If you’re working on a barn renovation project you’d like to discuss, get in touch with us today!