Enquiries

The owners of this Victorian end terrace in London wanted a rear extension to the ground floor level of their 4-storey property to provide additional space as well as increasing the amount of natural light within the property.

The architects, Kaap Studio Architects, cleverly designed the extension to have a balcony-style aesthetic but with the functionality of year-round use.

minimal windows® sliding doors were used for most of the façade of the extension to offer an indoor-outdoor living environment that connects the owners further with their garden and patio area.

To one side of the property, the original exterior wall was kept to give a slight separation between the original interior rooms and the newly built extension - the existing wall acts as a room divider but also creates a stunning design feature.

However, a section of the wall was excavated to help connect one side of the new extension to the internal living space – thus providing a stunning view looking from the ground floor front rooms of the property out into the back garden. 

Due to the style of these London terrace homes, the ground floor level is slightly raised which allows for a basement level with a lowered garden but means that the ground floor is accessed via stairs to both the front and rear of the property.

Therefore, structural glass balustrades were installed together with the minimal windows® sliding doors, to create a minimal style Juliet Balcony design. 

To encourage more light into the property and maximise the stunning views, a structural glass roof was installed with structural beams.

The juxtaposition of the bold aluminium structure against the warm-toned brickwork and bright green textures of the garden creates an imposing rear façade.

The contrast between the bold aluminium structure against the thin vertical sightlines of the minimal windows and the frameless balustrades provides a real sense of elegance and emphasises the amount of light and airy open space created by the glass box extension