Enquiries

Back To Projects

Cheyne Row

,

Architectural Glazing to London Town House

Project Info

Cheyne Row

Architectural Glazing to London Town House

A traditional London townhouse in Chelsea underwent a major renovation stripping the property back to the shell. Architectural glazing was used throughout the London townhouse to ensure bright, light-filled open plan living spaces maximising the natural light into the new basement extension.

The contemporary renovation features double height structural glazing from the basement to the first floor creating a structural glass light well, maximising daylight into the basement living area.

The clever architectural glazing design for this light well integrates a slim frame sliding glass door into the glass structure at basement level. This sliding glass door opens neatly away from the corner sliding into a wall cavity creating access to the small courtyard area. Using the pocket door takes full advantage of the small opening available and increases the usable outdoor living space.

Natural light continued to be emphasized throughout the upper floors using large frameless rooflights engineered from structural glazing to sit within the existing roof line. This heightens the rooms and creates a sense of space in the London townhouse. Frameless glass balustrades are used to maximise and prevent daylight from being obstructed into the interior living spaces.

A large vitra pivot was used as primary access to the small terrace garden. The slim aluminium framing provides a contemporary design. The pivot door handle was finished in the same RAL colour as the door to make it appear invisible to create a more seamless design finish.